TDK

TDK

TDK uit Japan begon al in 1952 met het produceren van magnetische banden. In 1966 volgde de productie van cassettes en dat maakte TDK wereldwijd bekend. Want zeg nog zelf: TDK SA wie is er niet groot mee geworden? TDK, wat staat voor Tokyo Denki Kagaku, ofwel Tokio Elektronica en Chemicaliën, produceerde ook videobanden, minidiscs, recordable CD’s en DVD’s. Het bedrijf bestaat nog steeds. In 2007 werd het voor 300 miljoen dollar overgenomen door Imation.

TDK en Ajax

In Nederland had TDK zijn naamsbekendheid ook te danken aan het feit dat het van 1982 tot 1991 de allereerste shirtsponsor van Ajax was.

Johan Cruijff TDK Ajax
Ook Johan Cruijff was een TDK gebruiker als we deze advertentie moeten geloven.

De TDK Super Dynamic

De TDK tape waar we meteen bij stil staan is de Super Dynamic die in 1968 werd geïntroduceerd. Het principe is als volgt: des te breder een magneetband en des te sneller de loopsnelheid, des te meer informatie erop kan worden vastgelegd. In 1966 brengt TDK de Synchro Cassette op de markt, maar vanwege de smalle breedte van de band en de lage snelheid in vergelijking met zogeheten open-reel tapes, is de cassette niet geschikt voor het opnemen van muziek. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelt TDK een nieuw type magnetisch poeder met sterk verbeterde eigenschappen. TDK presenteert de tape als “’s werelds eerste cassettebandje ontworpen voor muziek”. Mede dankzij een slimme reclamecampagne én enthousiaste reacties van gebruikers verovert de SD-cassette de markt. Voor TDK is de SD een monumentaal product en maakte het bedrijf tot ’s werelds grootste fabrikant van cassettebandjes.

1966

TDK Synchro Cassette C 60
TDK Synchro Cassette C 60

1968

TDK Super Dynamic C 120
TDK Super Dynamic C 120

1968

TDK Super Dynamic C 90
TDK Super Dynamic C 90